Ronaldo är en idrottsikon för korruption

Ronaldo är en idrottsikon för korruption post thumbnail image

Istället för att fokusera på megastjärnan Ronaldo bör man tänka på spelaren som är ett offer för ett extremt korrupt och missbrukande system. Då skulle du inse att detta är vad det är: en berättelse om män som tror att de står över lagen och som är helt oansvariga.

Förra månaden lämnade Kathryn Mayorga in ett civilmål i Nevadas Clark County District Court. Cristiano Ronaldo, världens mest kända fotbollsspelare, påstods ha misshandlat henne 2009. Hon anmälde våldtäkten till polisen, lät sig läkarundersökas och lämnade in en brottsanmälan vid den tidpunkten. På inrådan av en advokat som inte hade någon erfarenhet av den typ av rättssystem som hon hade att göra med drog hon tillbaka anklagelserna. För sin tystnad kompenserades hon med 375 000 dollar. Football Leaks skickade papper om fallet till den tyska tidningen Der Spiegel förra året. De publicerade rapporten, Ronaldo lovade att stämma, Der Spiegel övertalade Mayorga att tala ut och Ronaldo hotade med att stämma ännu en gång. Mayorga har mött och kommer att mötas av hot och granskning från olika källor, inklusive advokater, företag, utredare och legioner av anhängare. Detta är inte första gången Ronaldo anklagas för sexuella övergrepp, men det är det allvarligaste hittills.

Innan nästa mediecykel börjar är det en bra idé att bedöma varför och hur detta ämne är väsentligt. Det är viktigt att komma ihåg sammanhanget i vilket Mayorgas berättelse bröt ut – Football Leaks är inte känt för att offentliggöra våldtäktsanklagelser. Överföringstransaktioner, sponsorkontrakt, användning av skalbolag för skatteflykt, egenföretagande, matchfixning och penningtvätt ligger alla inom dess jurisdiktion.

Uppgifter som dokumenterar Mayorgas advokats samtal med Ronaldos lag är gömda i denna datamängd. Detta är långt ifrån de enda blanketterna i Football Leaks arkiv som rör Cristiano Ronaldo. Ronaldo undvek att betala 35 miljoner euro i skatt 2014 genom att omdirigera 63,5 miljoner dollar av sin inkomst till ett skatteparadis på Brittiska Jungfruöarna. Han erkände sig till slut skyldig till fyra fall av skatteflykt, gick med på att betala 19 miljoner euro i återbetalning och accepterade en tvåårig prövotid. Football Leaks avslöjar den ekonomiska korruption som begås av ett nätverk av män – agenter, lagägare, spelare och funktionärer – som rör sig i hotellobbys, styrelserum och herrgårdar som liknar företagskomplex i välsittande kostymer.

Det sätt på vilket Mayorgas klagomål hanterades – och det sätt på vilket Mayorga själv behandlades – måste ses som en del av sportens kultur, som ett förkroppsligande av både patriarkat och korruption. När Ronaldo tillfrågades om Mayorgas berättelse återkom, avfärdade han den som “falska nyheter”. I mars använde han samma retorik som reaktion på misstankar om att spanska tjänstemän försökte väcka åtal mot hans lag efter att de tackat nej till ett tidigt erbjudande om förlikning. Han bad sina supportrar att inte tro på “falska nyheter” som var avsedda att förringa hans återkomsts “underbara ögonblick” till formen i ett Instagram-inlägg.

Tränare, klubbdirektörer, sponsorer och fans förväntas alla komma till Ronaldos försvar. Juventus berömde spelarens “professionalism och engagemang” och betonade att våldtäktsanklagelserna inte har någon inverkan på deras uppfattning om “denna underbara mästare”. Låt oss inte glömma att Juventus har sitt rykte att upprätthålla: klubben var centralt inblandad i Calciopoli, den italienska fotbollens motsvarighet till Watergate-skandalen, där klubbarna anklagades för matchfusk och andra typer av samarbete. Spelare övergav den italienska fotbollen i åratal eftersom dess institutioner var så korrupta att man inte ens kunde lita på en idrottsinstitution. Serie A har återfått sin ställning under mer än ett decennium.

Varför är det så mycket enklare att ifrågasätta offrets avsikter än den anklagades?

Ronaldos omgivning har stort förtroende för honom. Fotbollslandskapet utan Cristiano Ronaldo är otänkbart för fotbollspatriarkerna. Enligt Forbes tjänade han cirka 1 miljard dollar enbart på sociala medier under 2017. Han har fler Facebook-fans än någon annan, 122 miljoner. Han kan ge en sponsor en räckvidd som ingen annan kan matcha. Våldtäktsanklagelserna skulle vara “mycket alarmerande” och “störande” för Nikes tjänstemän. År 2016 skrev Ronaldo på ett livstidskontrakt på flera miljarder dollar med Nike.

Related Post