REGLERNA FÖR FOTBOLL ÄR FÖLJANDE

REGLERNA FÖR FOTBOLL ÄR FÖLJANDE post thumbnail image

Fotboll är en av de mest populära och äldsta sporterna i världen. Världsmästerskapet i fotboll är den internationella sportens höjdpunkt. Det finns ytterligare turneringar som Europamästerskapen, Copa America och African Cup of Nations. Engelska Premier League, spanska La Liga, italienska Serie A och tyska Bundesliga är de mäktigaste inhemska ligorna (Bundesliga). I olika regioner i världen är sporten känd som fotboll.

Spelets mål

I en 90-minuters fotbollsmatch är målet att göra fler mål än din motståndare. Matchen är uppdelad i två halvlekar på 45 minuter. Efter de första 45 minuterna får spelarna 15 minuters halvtidsvila. De andra 45 minuterna börjar, med domarens diskretionära tid (skadetid) tillagd.

Spelarna och deras utrustning

Varje trupp består av 11 spelare. Denna grupp består av en målvakt och tio utespelare. Planens längd och bredd varierar beroende på region, men de är vanligtvis 120 meter långa och 75 meter breda. En 6-yardslåda kommer att ligga nära målmynningen, med en 18-yardslåda runtomkring och en mittcirkel på varje plan. Den ena sidan av planen måste vara en spegelkopia av den andra när det gäller storlek.
Ett fotbollsspel kräver helt enkelt två utrustningar: en plan och en boll. Sportiga fotbollsskor med nitar, benskydd och matchande shorts visas också upp för spelarna. Målvakterna bär också dämpade handskar eftersom de är de enda spelare som har rätt att hantera bollen. En kapten ansvarar för varje grupp.

PUNKTERNA HÅLLS.

Bollen måste gå in i motståndarens mål för att göra mål. Hela bollen måste nå mållinjen för att anses vara ett legitimt mål. Alla delar av kroppen kan göra mål, inte bara handen och armen upp till axeln. Målet består av en 8 fot hög och 8 meter bred ram.

Spelets framgångar

För att vinna måste du göra fler mål än dina motståndare. Förutom i cuptävlingar, då om poängen är lika efter 90 minuter kan matchen gå vidare till förlängning eller till och med en straffläggning för att fastställa segraren, slutar matchen oavgjort. Spelarna måste sparka bollen med fötterna och får inte använda händerna, med undantag för målvakterna som får använda vilken del av kroppen som helst inom 18-metersbåset (mer om detta finns i nästa avsnitt).

FOTBOLL HAR ETT EGET REGELVERK (FOTBOLL)

En tävling är uppdelad i två halvlekar på 45 minuter med en 15 minuters viloperiod mellan dem. Varje lag måste ha minst 11 spelare och en match måste ha minst 7 spelare (inklusive en målvakt som är den enda spelaren som får hantera bollen inom 18-yardslisten).
På planen måste antingen konstgräs eller riktigt gräs användas. Sittplatserna kan vara hur långa och breda som helst, men måste vara mellan 100 och 130 meter långa och 50 och 100 meter breda. Utanför gränserna måste två sexmetersrutor, två 18-metersrutor och en mittcirkel anvisas runt om planen. Ett straffområde måste vara synligt 12 meter från både mål och mittcirkel.

Varje sida ger möjlighet att identifiera upp till sju ersättare.

Bollen måste vara cirkulär och ha en omkrets på 58-61 cm. Byten kan göras när som helst under hela matchen, och varje lag får göra högst tre byten. Laget är tvunget att spela utan ersättare om alla tre ersättare är utnyttjade och en spelare tvingas lämna planen på grund av skada. Varje match kräver en domare och två assisterande domare (linjemän). Domarens mål är att hålla tiden och fatta alla nödvändiga beslut, t.ex. om fouls, frisparkar, inkast, straffar och förlängning i slutet av varje halvlek. Domaren kan rådgöra med de assisterande domarna om alla beslut när som helst under tävlingen.

• Den assisterande domarens uppgift är att upptäcka offside i spelet (se nedan), kasta in för varje lag och hjälpa domaren i alla beslutsförfaranden. Efter de tilldelade 90 minuterna kommer 30 minuter att läggas till i form av två halvlekar på 15 minuter om matchen går till förlängning på grund av att båda lagen är jämna. En straffläggning är nödvändig om sidorna fortfarande är ojämna efter förlängning.
  • Hela bollen måste nå mållinjen för att betraktas som ett mål. För brott som begås kan en spelare få ett gult eller rött kort, beroende på svårighetsgrad. Det är domaren som fattar detta beslut. Ett gult kort fungerar som en varning, medan ett rött kort gör att spelarens dragning avbryts. Två gula kort är lika med ett rött kort. En spelare som har blivit avstängd kan inte ersättas.
  • När en boll slås ut av en motståndare på någon av sidlinjerna beviljas ett inkast. Om den kommer ur spel från en anfallande spelare på baslinjen är det en målspark. If it comes from a defender, it’s a corner kick.