Sveriges största sportikoner genom tiderna

Sveriges största sportikoner är giganter som är välkända inte bara i Sverige utan också i hela världen. De som måste nämnas i detta sammanhang är Ingemar Stenmark och Björn Borg. Dessa är inte de enda – Sverige har många stora sportikoner genom tiderna, men det är dessa vi vill skriva lite extra om idag.

Ingemar Stenmark

Ingemar är en av våra största svenska atleter. Han var suveränen under många år i disciplinen alpint. Han föddes år 1956 i Tärnaby och det han lyckades med under sin karriär har fortfarande inte någon atlet lyckats nå upp till. Hans första stora genombrott kom år 1974 då han vann sin första världscupseger i den italienska backen Madonna di Campiglio. Därefter följde många stora vinster och hans karriär avslutades i stort sett år 1989. Detta gjorde att under nästan 15 år satt vi svenskar klistrade framför TV:n och följde Ingemar Stenmarks fantastiska karriär.

Björn Borg

TennisEn annan gigant under denna tidsperiod var Björn Borg som var vår största svenska tennisspelare genom tiderna. Björn föddes samma år som Ingemar Stenmark. Björn växte upp i Stockholm och hans stora genombrott kom redan år 1972 då han lyckades fantastiskt bra som medlem i Sveriges lag i Davis Cup. Björn avslutade sin karriär tidigare än Ingemar Stenmark. Redan i början av 1980-talet såg vi Björn spela de sista stora matcherna och det anses allmänt som att pressen på den unga grabben blivit för stor och att han kanske drabbats av utbrändhet. Han hann dock ta hem mängder av stora titlar under sin karriär. Han tog hem Grand Slam-titlar i Wimbledon inte mindre än 5 gånger.

Comments are closed.