RUGBY FOTBOLL

RUGBY FOTBOLL post thumbnail image

Spelets mål

Rugby Union, eller helt enkelt rugby, är en fullkontaktsport där varje lag har 15 spelare på planen och sju ersättare på bänken. Målet med spelet är att vinna över det andra laget i form av poäng genom försök, konverteringar, straffsparkar och drop goals. Matchen förklaras oavgjord om poängen är jämnt fördelade i slutet av matchen. Om du vill veta mer om skillnaderna mellan 15-a-side, rugby-sju och rugby-ten kan du gå till Rugby Sevens och 10asside.

Spelet har en tidsbegränsning.

En match spelas på en rektangulär plan med en domare och två touchdomare eller assisterande domare i två 40-minutershalvor. Halvtid är en obligatorisk viloperiod för spelare som inte kommer att vara på planen i mer än 10 minuter innan de byter lag.

Företag som bara har kommit igång

Varje match börjar med en 10-yard drop kick från mittlinjen. Det mottagande laget kan söka en ny spark eller, i de flesta fall, en scrum eller en line out på mittlinjen med inmatning eller inkast som en fördel om bollen inte färdas de föreskrivna 10 metrarna. Efter varje försök, straffspark eller drop goal börjar spelet vid halvvägslinjen, med det lag som inte gör mål med en drop kick.

Det är nödvändigt att ha den nödvändiga utrustningen.

Till skillnad från de flesta andra bollsporter är en rugbyboll oval till formen och tillverkad av handsytt läder. I våta och leriga förhållanden blir bollen dock tyngre och halare, vilket gör den svårare att hantera. Under säsongen har den moderna tekniken gjort stora framsteg i tillverkningen av högteknologiska vattentäta rugbybollar som är enklare att hantera även i dåligt väder. En spelares utrustning består av en tröja, strumpor, shorts och stövlar samt ett munskydd och vid behov en hjälm.

RUGBY UNIONENS REGLER

International Rugby Board fastställer de “lagar” som styr rugbyunionen. Enligt spelets mest grundläggande regler får ingen spelare överföra bollen framåt till en lagkamrat. I rugby måste passningar kastas i sidled eller bakåt till en lagkamrat, med möjlighet att sparka eller springa med bollen mot motståndarens mållinje för att göra poäng.

För att förhindra att den anfallande sidan gör mål har spelarna rätt att tackla motståndaren som har bollinnehav. Spelarna får endast tackla motståndarna genom att lägga armarna runt deras axlar och dra dem till marken; de får inte tackla eller snubbla motståndarna med benen.