Dam kontra herrsport, vad är skillnaderna

Skillnaden mellan dam och herrsport är stor, framförallt ekonomiskt. Många som utövar herrsporter idag lever på sporten och tjänar stora, väldigt stora pengar. Damerna gör inte det, de har för det mesta ”vanliga” arbeten för att försörja sig. Är inte det konstigt?

Dam vs. herrsport

Idag lever vi i Sverige för att allt ska vara så jämnställt som möjligt, vi ska alla ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön, ursprung eller läggning. Det är mycket bra och det motsvarar de värderingar och normer som bör finnas i Sverige år 2013. Däremot är det stor skillnad inom sporten. Om vi tar upp hockey som exempel.

PengarSveriges hockey idag är en otroligt stor sport, med många framgångsrika och välbetalda spelare, på herrisdan. Många män som lyckas inom sporten, både nationellt och internationellt kan leva på sin sport och har en mycket bra lön dessutom. Många behöver bara spela en dela av sitt liv för att ha försörjning hela livet. På damsidan däremot är det annorlunda. Där har spelarna jobb på sidan om sin idrott och har mer idrotten som ”hobby”. Det finns ingen möjlighet att leva på sporten. Damerna har även svårt med sponsorer, publik och socialt engagemang, är inte det konstigt?

Tyvärr ser det så här ut inom många sporter i Sverige idag, något som bör ses över och ändras på. Ska det vara skillnad att gilla sport som kille och som tjej? Bör man inte satsa stort på idrotten om man är tjej utan istället tänka på utbildning och jobb? Det borde inte vara så.

Comments are closed.